> La Vella actuarà el 27 d’abril amb els Nens del Vendrell i la Colla Jove de Tarragona, mentre que la Joves ho farà el 6 de juliol amb els castellers d’Altafulla i de Figueres 

> El Km0 casteller acollirà 12 diades en un calendari que arrenca ara a l’abril i que s’allarga fins a l’octubre, amb actuacions 7 mesos seguits

____________________________________________________________________

Valls dona el tret de sortida aquest dissabte dia 20 d’abril amb la Diada de Ca l’Àngel de la Colla Joves Xiquets de Valls, a un calendari atapeït amb 7 mesos seguits de castells a les seves places. Així, d’abril a octubre, el Km0 casteller acollirà fins a un total de 12 diades i actuacions en un calendari que, junt amb els assajos als locals de les colles, l’Ajuntament de Valls passarà a promocionar de manera intensiva com atractiu turístic i cultural. A més, d’acord amb la Comissió Xiquets de Valls i les dues colles de la ciutat, el calendari s’amplia amb dues noves actuacions anuals que comptaran amb la participació de colles convidades i que tindran com escenari el Món Casteller, el Museu Casteller de Catalunya recentment inaugurat al bell mig del Centre Històric i just a tocar de la plaça del Blat.

Aquestes dues noves actuacions que s’incorporen al calendari han estat batejades com a «Diades del Món Casteller» en homenatge al vallenc Pere Català Roca, l’il·lustre fotògraf,  historiador i estudiós dels castells que, a més de ser considerat pare i ideòleg del Museu, va popularitzar també el terme món casteller. Per això les diades se celebraran a la plaça Pere Català Roca que acull el Museu, equipament que té a la seva façana ben visible el lema «Món Casteller». Amb aquestes dues noves diades, la plaça que ja el 2015 amb motiu de l’acte de col·locació de la primera pedra de les obres de construcció del Museu Casteller va acollir l’enlairament de pilars de tot el món casteller, serà a partir d’aquest 2024 també nova plaça castellera oberta a totes les colles amb els Xiquets de Valls com amfitrions.

La primera d’aquestes dues noves actuacions serà dissabte 27 d’abril a les 18h amb la participació de la Colla Vella dels Xiquets de Valls que ha convidat als Nens del Vendrell i a la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Per la seva part, la Colla Joves Xiquets de Valls ha programat la seva «Diada del Món Casteller» a l’estiu, en concret el dia 6 de juliol a les 18.30h amb la participació dels Castellers d’Altafulla i els Castellers de Figueres.

 

Tot el calendari casteller vallenc

D’aquesta manera, el calendari d’actuacions castelleres a Valls passarà a estar configurat per 12 diades i actuacions. A més de les dues noves «Diades del món casteller» i de la primera de les actuacions d’aquest dissabte 20 a Ca l’Àngel per part de la Joves, la Vella actuarà a la plaça de l’Oli en la tradicional diada de Sant Isidre amb Xiquets de Tarragona i Xiquets de Reus (18 de maig). També al maig, la Joves actuarà junt amb Castellers de la Sagrada Família i Nois de la Torre a la plaça del Carme a la Diada de Ramon Barrufet (26 de maig), mentre que a principis de juny al Pati la Joves celebrarà la Diada del Local amb Moixiganguers d’Igualada, Castellers de Sants i Castellers de Gràcia (8 de juny). Per la Festa Major de Sant Joan arribaran les dues primeres actuacions del calendari tradicional dels Xiquets de Valls a la plaça del Blat: el 23 de juny la Nit de Completes i l’endemà la clàssica diada de Sant Joan.

El juliol, a més de la diada al Museu Casteller del dia 6 amb la Joves i els castellers d’Altafulla i de Figueres, destaca també l’actuació dels rosats amb motiu de la Festa Major de les Vivendes de la Colla Vella (21 de juliol), per tornar de nou a la plaça del Blat al derbi dels Xiquets de Valls amb motiu del Firagost (7 d’agost). La plaça Km0 Casteller acollirà també les dues últimes actuacions del calendari, les també clàssiques amb motiu de la Diada Nacional (10 de setembre) i el moment àlgid i més esperat de la temporada amb la diada de Santa Úrsula (27 d’octubre) amb la que les colles de Valls tanquen el calendari casteller tradicional.

L’Ajuntament de Valls ha editat un calendari que recull totes aquestes actuacions que es distribuirà a través de l’Oficina Municipal de Turisme i que també estarà a disposició dels visitants del Museu Casteller. El calendari, a més d’incloure les 12 actuacions, també marca el més d’un centenar d’assajos castellers que en conjunt realitzen les colles als seus locals, tots els dimecres i divendres des d’abril a octubre.

 

> Descarregar el calendari casteller vallenc

> Descarregar cartell promocional de la Diada del Món Casteller del 27 d’abril

> Descarregar cartell promocional de la Diada del Món Casteller del 6 de juliol