La Jornada està organitzada pel Museu Casteller i la Càtedra URV per a l’Estudi del Fet Casteller

El Museu Casteller de Catalunya acollirà el dia 11 de maig una jornada d’estudi centrada en les figures de Josep-Anselm Clavé i Àngel Guimerà i les seves aportacions al fet casteller.

La jornada és l’aportació de les dues entitats a la commemoració dels 150 anys de la mort del music i activista cultural  Josep-Anselm Clavé (1824-1874), i al centenari de la mort de l’escriptor i dramaturg Àngel Guimerà (1845-1924). Clavé és l’autor del lema que millor defineix el fet casteller, “Força, equilibri, valor i seny”. Guimerà, per la seva banda, és l’autor del poema “L’Enxaneta”, una de les peces de la història de la literatura catalana centrada en els castells.

La jornada comptarà com a ponents amb els filòlegs Magí Sunyer, Neus Oliveras i Roger Canadell i la musicòloga Anna Costal Fornells, que parlaran d’aspectes diversos de l’obra dels dos personatges centrada en els castells.

La jornada se celebrarà el dissabte, 11 de maig, al matí, a la seu del Museu Casteller, a Valls. L’accés és obert al públic, i cal inscriure’s mitjançant un correu electrònic a l’adreça info@museucasteller.cat.

Aquest és el programa de la jornada, que porta per títol “Un lema i un poema: Anselm Clavé i Àngel Guimerà”:

Dissabte 11 de maig

10.00h. Presentació de la jornada, a càrrec de Míriam Mariné Duran, directora del Museu Casteller, i Marta Calull Blanch, directora de la Càtedra URV per a l’estudi del Fet Casteller.

10.15h. Els castells, literatura i símbol, a càrrec de Magí Sunyet, escriptor i professor de literatura catalana a la URV.

11.00h. A l’entorn de “L’Enxaneta”, d’Àngel Guimerà, a càrrec de Neus Oliveras Samitier, llicenciada en filologia anglesa i catalana.

11.45h. Pausa-Cafè.

12.00h. Cors de Clavé: una nova cultura popular, laica i republicana, a càrrec d’Anna Costal Fornells, musicòloga i professora a l’Escula Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

12.45h. Castellers, cultura popular i republicanisme en l’obra de Josep Anselm Clavé, a càrrec de Roger Canadell Rusiñol, doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, i professor agregat a la Universitat Oberta de Catalunya.

13.30h. Taula rodona amb els ponents.