EL MCC ES L´ALTAVEU DEL PATRIMONI MUNDIAL: ELS CASTELLS

EL MCC ES
L´ALTAVEU
DEL
PATRIMONI
MUNDIAL:
ELS CASTELLS

EL REPTE VERTICAL D’UNA COL·LECTIVITAT

Els castells són construccions humanes formades per persones que s’uneixen per crear estructures verticals, enfilant-se les unes sobre les altres i que suposen un repte col·lectiu que desafia la gravetat. Es tracta d’un tipus d’arquitectura humana reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, que s’exhibeix en actuacions desenvolupades en el marc de festivitats assenyalades en el calendari casteller. Els castellers, els homes, dones i infants que els construeixen, compten amb coneixements tècnics. No obstant, en la dificultat del propòsit i la incertesa del resultat resideix en gran part la màgia dels castells.

L’ARTICULACIÓ DELS CASTELLERS PER A UN OBJECTIU COMÚ

Els castells són el resultat d’una combinació de castellers que s’articulen coordinadament en un sol organisme, adoptant múltiples formes, anomenades estructures. Cada tipus de castell respon a uns coneixements ben estudiats, a la tècnica constructiva, i a una pràctica constant, l’assaig. El resultat d’aquest esforç col·lectiu s’exhibeix públicament a les actuacions. L’objectiu és, no només, carregar el castell, amb l’enxaneta fent l’aleta, sinó també descarregar-lo ordenadament, evitant-ne l’esfondrament, és a dir, sense fer llenya. Com a rerefons de tot plegat, hi ha l’esperit d’esforç i superació col·lectius dels castellers davant un desafiament comú.

PARTS DEL CASTELL

L’estructura bàsica d’un castell està formada per la pinya, base que actua per contrarestar el pes del castell i com a matalàs en cas de caiguda; el tronc, part visible del castell des dels segons fins els dosos; i el pom de dalt, compost pels tres darrers pisos, que són els dosos, l’aixecador o acotxador i l’enxaneta, l’infant que culmina la construcció. En les construccions més altes hi pot haver folre, que se situa per sobre de la pinya; hi poden haver manilles, per sobre del folre. Quan el castell no té cap reforç o menys dels habituals, es denomina castell net o sense folre.

VIU UNA EXPERIÈNCIA ÚNICA

Logo Dpto. Cultura Generalitat
UNESCO
UNESCO